ale JAJA!

Jajko to naprawdę pokarm, który ma wysoką wartość odżywczą !

W środku znajdziemy:

  • składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan, magnez, siarka
  • witaminy: rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, K i rozpuszczalne w wodzie: B2, B6, B12, H (biotyna, B7)
  • lizozym (właściwości antybakteryjne),
  • cystyna (hamuje rozwój wirusów),
  •  awidyna (właściwości antyodżywcze)
  •  lecytyna w skład, której wchodzi cholina (korzystnie wpływa na procesy myślowe i pamięć, co ważne rozbija cząsteczki tłuszczu co zapobiega zaleganiu ich w tętnicach)
  • luteina( korzystnie wpływa na wzrok),
  • immunoglobuliny (IgY) ( naturalny zabójca patogenów),
  • kwasy tłuszczowe, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6

Ile można zjadać jaj?

Według mnie wszystko z głową i umiarem , o ile nie mamy alergii na jajka oraz nie ma  problemów z układem sercowo – naczyniowym, to ilość 3 czy 10 jaj tygodniowo nie ma znaczenia.

Mitem jest, że to jajko jest winne za podnoszenie cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu tego złego (LDL) zawdzięczamy niewłaściwemu odżywianiu, obfitującemu w przetworzoną żywność. Odżywiając się racjonalnie jaja nam nie zaszkodzą, jeśli jednak Twoja dieta pozostawia wiele do życzenie, a aktywność fizyczna jest rzadsza niż około 4 h tygodniowo, to nie dziw się, że jeśli jesz do tego spore ilości jaj to Twój poziom cholesterolu jest lub będzie na wysokim poziomie.

Główne powody ale nie przesadzać z ilością jaj w codziennej diecie. 

Przede wszystkim jajka są silny alergenem, nierzadko jest to trudne to zaobserwowania samodzielnie bez zrobienia odpowiednich badań. Niestety praktycznie wszędzie w żywności tak i w jajku znajdziemy np. dioksyny które dostają się do kury, która je pokarm bogaty w te substancje, co ciekawe z badań wynik, że większą ilość dioksyn znajdziemy w żółtku jaja ekologicznego w porównani do żółtka jaja z chowu ściółkowego i klatkowego.

Oczywiście wszystko ma dwie strony, nie chcę demonizować produktów ‚EKO’, ale polecam każdemu po prostu myśleć i nie rzucać się na te produkty bezkrytycznie.

Moim zdanie dużo lepiej jest pojechać na pobliską wieś, pójść na spacer i zwrócić uwagę na kartkę na płocie „SPRZEDAŻ JAJ” i samemu sprawdzić co będziemy jeść. Dla wygodnych popytać znajomych gdzie można takie jajka dostać.

Jeśli sami możecie polecić zaufanych dostawców jaj w swojej okolicy to dajcie znać w komentarzach 😉

Praktyczne wskazówki:

  • białko najlepiej żeby było ścięte, a żółtko jak najbardziej płynne (w ten sposób z białka pozbywamy się awidyny)
  • warto posypać jaja kurkumą co nada ładne żółte zabarwienie i wpłynie korzystnie na zdrowie,
  • jeśli lubisz jaja na twardo, nie gotuj ich zbyt długo – pojawia się szara otoczka co oznacza, że żelaza w jajku już nie mamy
  • warto zjeść np. z dodatkiem papryki, wtedy dostarczymy witaminy C, której w jaju brak,
  • dla odważnych polecam, wyparzyć skorupkę zmielić i używać np. do koktajli -w skorupce znajdziemy bardzo dużo składników mineralnych przede wszystkim wapń – naturalny suplement gotowy ;),
  • i pamiętaj więcej białka znajdziemy w żółtku jaja niż w białku.

Pozdrawiam,

Ola

 

Bibliografia:

  1. Zygmunt Zdrojewicz , Marta Herman , Ewa Starostecka. Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych. Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Lekarski Kształcenia Podyplomowego,
    Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Lekarski
  2. Trziszka T. Jajczarstwo. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wrocław 2000. 3. Ryszka F, Dolińska B, Leszczyńska L, Trziszka T.
  3. Ewelina Siepka, Łukasz Bobiak, Witold Gładkowki. Charakterystyka aktywności biologicznej żółtka. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 2 (99), 15 – 28

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *