Placuszki z wkładką tartego jabłka

Placuszki z wkładką tartego jabłka
 
0,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej warto użyć owsianych bezglutenowych*)
3 jabłka
2 jajka**
woda
olej kokosowy do smażenia
 
Przygotowanie:
 
Wymieszać suche składniki, zetrzeć 3 jabłka, dodać jajka, cynamon do smaku i wodę do uzyskania konsystencji bardzo gęstego ciasta. Uformować placki i smażyć na rozgrzanym oleju koksowym z dwóch stron.
 
* owies sam w sobie nie posiada glutenu, jednak ma zdolność do „łapania glutenu” już w momencie gdy rośnie na polu obok np. pszenicy oraz podczas przetwarzania zbóż owies może iść przez taśmę np. po pszenicy więc może być zanieczyszczony glutenem. Płatki owsiane z oznaczeniem „bezglutenowe” są najlepszą opcją dla osób np. z celikią
 
** jeśli nie możesz jeść jajek użyj około 4 łyżek mąki z tapioki wymieszanej z wodą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *