Fit sernik STRACIATELLA

1 kawałek 153 kcal Białko: 8 g  Węglowodany 10 g  Tłuszcz 9 g

Spód
2 bataty ugotowane
po 8 łyżek mąki gryczanej i ryżowej
5 łyżek kakao (lub karobu)
jajko, łyżka oleju kokosowego,
ksylitol do smaku

 

Całość zblendować, w razie potrzeby dolać odrobinę wody, piec w 180 stopniach przez około 15/minut.

Masa
500 g chudego twarogu
250 g mascarpone
400 g jogurtu greckiego (gęstego)
2 łyżki żelatyny
5 startych kostek czekolady, ksylitol do smaku –> można więcej ;), można dodać również dowolne owoce lub nasiona (np. chia)

Sery zblendnować z jogurtem, żelatynę rozpuścić w około 10 łyżkach gorącej wody, dodać odrobinę masy serowej do żelatyny, wymieszać i dodać mieszankę do serów, całość dokładnie wymieszać, dodać startą czekoladę i ksylitol według upodobań. Masę serową wyłożyć na ostudzony spód ciasta. Odstawić do lodówki na około 10 minut. W tym czasie przygotować polewę.

Polewa
1/2 tabliczki czekolady
8 daktyli

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie około 10 minut, odlać wodę, zblednować owoce. Rozpuścić czekoladę w garnku z daktylami i odrobiną wody. Wyjąć ciasto z lodówki, polać z góry czekoladą z daktylami. Następnie być cierpliwym ;), po całej nocy lub około 12 minut cieszyć się smakiem.

 

  • ciasto robiłam w blaszce 20×20 cm, jeśli używasz większej to wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników,
  • zamiast jajka można dodać mąkę z tapioki około 3 łyżek plus odrobinę wody.

 

Pozdrawiam,

Ola

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *