Śliwkowiec słodzony daktylami

Prosty przepis na ciasto śliwkowe, słodzone daktylami. Produkty są zdrowe jednak nie jest to niskokaloryczna opcja, musisz mieć świadomość zdrowe słodycze też kalorie mają 😉

1 porcja –> około 320 kcal

Węglowodany: 33 g

Białko: 4 g

Tłuszcz: 19 g

 

Składniki:

100 g mąki owsiane

80 g mąki ryżowej

100  g masła

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

12 daktyli

3 garście śliwek

 

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i namoczyć kilkanaście minut, odlać wodę i zblendować na gładką masę.
  2. Mąki przesiać do miski, dodać sodę, żółtko, masę z daktyli i masło – wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na części 3/4 i 1/4, schować do lodówki na około 30 minut lub zamrażarki 15 min.
  3. Wyjąć ciasto, 3/4 wyłożyć na blaszce, na ciasto dodać pokrojone w ćwiartki śliwek, na wierzch pokruszyć resztę 1/4 ciasta.
  4. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut – czas pieczenia zależy od blachy do ciasta, moja była nieduża – do tart. Można zwiększyć proporcje i zrobić w większej blaszce… ale im więcej zrobimy to i więcej trzeba zjeść :). Pomimo, że ciasto jest ze zdrowych składników to też są to kalorie, które należy uwzględnić !

Smacznego !

PS. 1 kawałek tarty spalisz biegnąc szybszym tempem około 25 minut 😉

Pozdrawiam,

Ola

Leave a Reply