Aleksandra Barć

 

Jestem dyplomowany dietetykiem klinicznym, który stale poszerza swoją wiedzę na branżowych szkoleniach i konferencjach. Pomaganie ludziom to moja prawdziwa pasja, dzięki czemu masz pewność, że zrobię wszystko co w mojej mocy aby Ci pomóc. 

Jestem dietetykiem, który nie bierze pod uwagę szybkich i łatwych rozwiązań. Podstawą współpracy ze mną jest edukacja i nauczenie pacjenta jak ma jeść i co robić aby osiągnąć swój cel. Skupiam się na zmianie nawyków żywieniowych, elastycznym podejściu do diety – jeśli lubisz naleśniki, będziesz mogła je jeść. 

Nie uznaję zero jedynkowego podejścia do diety oraz nakazów i zakazów, uczę jak skomponować swoje posiłki aby znalazło się miejsce na przyjemności.

 

 

Dyplomy i certyfikaty potwierdzające kwalifikacje

 

Joanna Skwarek

 

Nazywam się Joanna Skwarek i jestem dietetykiem klinicznym z 3-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentem.

W przeszłości sama borykałam się z nadwagą i niezdrowym podejściem do szeroko pojętej diety – dlatego doskonale potrafię wcielić się Twoją skórę i wskazać odpowiednią drogę do osiągnięcia długotrwałych efektów sylwetkowych i zdrowotnych.

Pomagam w skomponowaniu odpowiedniego i indywidualnego sposobu żywienia. Co to oznacza w praktyce?

Lubię, gdy pacjenci na wizytę przychodzą z przygotowaną listą ulubionych dań, dzięki czemu możemy je wprowadzić w jadłospis i sprawić, że proces zmian żywieniowych jest dużo przyjemniejszy. Moją misją jest szerzenie wiedzy żywieniowej w przystępny dla każdego sposób, tak aby raz na zawsze rozprawić się z mitami żywieniowymi i zbyt restrykcyjnym podejściem. Osobiście preferuję podejście 80/20, gdzie jest miejsce na nasze małe przyjemności.

Proces odchudzania rozpoczyna się w Twojej głowie – chciałabym żebyś nie poddał/a się po pierwszym odstępstwie od założonego planu, tylko podniósł się i walczył dalej o efekty zdrowotne i sylwetkowe. Bo warto!

Nie sztuką jest schudnąć, sztuką jest utrzymać uzyskane efekty na lata.

Dzięki współpracy ze mną zyskasz odpowiednio dobrany jadłospis wraz ze sposobem przygotowania każdego dnia i listą zakupów. Ze swoimi pacjentami jestem w stałym kontakcie, by zawsze móc odpowiedzieć na zadawane pytania, rozwiać wątpliwości oraz odpowiednio zmotywować do działania.

Słowo dieta – często kojarzy się niezbyt pozytywnie. Większość osób utożsamia ją jedynie z mnóstwem zakazów i odmierzaniem produktów za pomocą wagi kuchennej. Przyznam rację – waga kuchenna jest na początku drogi niezwykle ważnym sprzętem, jednak sama dieta to nie tylko zakazy. Pozwól, że wspólnie ułożymy dla Ciebie idealny plan działania, w którym będzie miejsce na Twoje ulubione posiłki w odpowiednio wyliczonej dla Ciebie kaloryczności.

Dieta to nie tylko odchudzanie, dobrze dobrana potrafi być elementem wspomagającym proces leczenia wielu jednostek chorobowych. Zakończyłam edukację z tytułem magistra dietetyki a moja praca magisterska dotyczyła choroby autoimmunologicznej, z którą obecnie pod moja skrzydła trafia największy odsetek pacjentów – choroby Hashimoto („Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób chorych na Hashimoto”). Dzięki odbyciu praktyk i uczestnictwie w wielu szkoleniach i konferencjach żywieniowych wiem jak to zrobić. Moja specjalizacja to problemy hormonalne (PCOS, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność), choroby tarczycy, zaburzona gospodarka węglowodanowa, np. cukrzyca I i II czy insulinooporność, choroby przewodu pokarmowego, np. celiakia, WZJG, choroba Leśniowskiego-Crohna, SIBO czy zespół jelita drażliwego. Sama długo borykałam się z anemią z niedoboru żelaza oraz witaminy B12 i kwasu foliowego i takich pacjentów również prowadzę. Dużą uwagę poświęcam odpowiedniej diagnostyce chorób i interpretacji badań laboratoryjnych pacjenta. Należę do Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Dietetyka nie jest nauką ścisłą, nie wszystko jest w niej czarne lub białe, to co dla jednej osoby jest lekiem dla innej może okazać się trucizną. Dobry dietetyk to taki, który wciąż podąża za zmieniającymi się trendami, nowinkami ze świata nauki, weryfikuje zdobytą wiedzę i wyciąga wnioski, szkoli się i ma własne zdanie, ale nie żyje w przekonaniu, że wie już wszystko.

Prywatnie jestem miłośniczką zdrowego, ale racjonalnego odżywiania oraz aktywności fizycznej. Sport był mi bliski od zawsze, od najmłodszych lat coś trenowałam – najpierw pływanie, następnie pięciobój nowoczesny, kończąc na strzelectwie sportowym. Uwielbiam dobre jedzenie i podróże. Eksperymentuję w kuchni i wciąż testuje nowe przepisy. Często uczestniczę w warsztatach kulinarnych np. kuchni azjatyckiej, dzięki czemu proponowane przeze mnie dania są dobrze doprawione i po prostu smaczne. Planuję również podróż w tamte strony świata. Dodatkowo jestem w trackie studiów podyplomowych z psychodietetyki.